recept: Borsos tokány, Kifőzde
Borsos tokány
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

80 dkg marhapacsni,
2 fej vöröshagyma,
20 dkg kolozsvári szalonna,
1 paradicsom,
1 paprika,
1 evőkanál zsír,
1 dl fanyar fehér bor,
1 evőkanál liszt, só, bors, majoránna



A füstölt szalonnát gyufaszálnyira felaprítjuk, és pici zsíron kisütjük, majd leszűrve félretesszük.
A hagymát karikákra vágjuk és a szalonna zsírján, erős tűzön kissé megpirítjuk. Ezután hozzákeverjük a kisujjnyi darabokra felvágott húst, megfűszerezzük sóval és ízlés szerint elég sok törött borssal, és jól átpirítjuk.
Kevés vízzel (vagy húslével) és a borral felengedjük, hogy éppen csak ellepje a lé. Hozzáadjuk a kockára vágott paprikát és paradicsomot, megszórjuk egy kávéskanál morzsolt vagy apróra vágott majoránnával, és fedő alatt, kislángon puhára pároljuk. Ha a levét elfőtte, pár evőkanál vízzel pótoljuk.
Ha a hús már puha, zsírjára lesütjük és hozzáadjuk a kisütött, félretett szalonnapörcöket. Pár perc sütés után kevés pár kanál vízzel felengedjük, még egyszer megforraljuk, és kész is, tálalhatjuk.
A tokány leve rövid, sűrű, barna színű, tartalmas. Bármilyen húsból készíthetjük, disznó, marha, ürü, bárány, vadak, szárnyasok egyformán megfelelőek.
Nokedlivel, kagylótésztával, tarhonyával, vagy egyszerűen puha, foszlós belű, ropogós héjú félbarna kenyérrel kínáljuk.
Bármilyen (csípős) savanyúság illik hozzá.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: tarhonya
 nokedli
 savanyú dinnye
 ecetes almapaprika

Forrás: Réges-régi szakácskönyvből.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2009.01.29. Utoljára frissítve: 2009.02.17.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 16:57:52 - 2.65)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez